Świątecznie (bigos z boczniakami)

IMG_2077

Święta już od dawna nie są dla mnie tym, czym były za czasów, gdy byłam dzieckiem. Owszem, doceniam fakt, że spędzam je z rodziną, że wspominamy nasze fajne chwile, oglądamy albumy ze zdjęciami, smakujemy pyszne potrawy i jest po prostu ciepło i przytulnie. Niestety, melancholia dopada mnie mimo wszystko i nieco tłumi radość.

Jak co roku, staram się zgnieść w zarodku zielonego Grincha i robię wszystko, by się nie poddać tak łatwo: piekę pierniczki, włączam świątecznego Michaela Buble, oglądam „The Holiday”, pakuję prezenty, ozdabiam światełkami stroik i eksperymentuję z potrawami 🙂

Dziś dzielę się z Wami jednym z takich eksperymentów: bigosem z boczniakami, według przepisu z Jadłonomi (klik). Nie ma w nim mięsa, czego jakoś specjalnie nie odczułam jedząc go. Jest za to mnóstwo smaku, aromatu i świątecznej atmosfery. Jeśli ktoś uważa, że bigos bez mięsa to nie bigos, niech przyjmie zatem, że jest to przepis na pyszną kapustę z boczniakami 😉

Wesołych i rodzinnych Świąt Wam życzę Drodzy Czytelnicy 🙂

IMG_2096

bigoswegekolaz

Bigos z boczniakami i zieloną soczewicą (kapusta z boczniakami i zieloną soczewicą)

IMG_2078

Uwagi:

  • Kupcie dobrą kapustę kiszoną, bez niepotrzebnych „polepszaczy” i niech to nie będzie kapusta „kwaszona”.
  • Do gotowania wybierzcie największy garnek o grubym dnie (będzie łatwiej mieszać i nic się nie przypali).
  • Nie należy zmniejszać ilości oleju, bo przyprawy muszą się dokładnie usmażyć w oleju z cebulką.
  • Wino można zastąpić cydrem, brandy lub żubrówką.
  • Żeby dobrze przygotować boczniaki, trzeba trzymać się ściśle przepisu.

IMG_2082

Składniki:

1 cebula

4 – 6 łyżek oleju

1 kilogram kiszonej kapusty

2 szklanki wody

1 łyżka soli

1/2 szklanki zielonej soczewicy, suchej

1 kilogram białej kapusty

1 kwaśne jabłko

1 szklanka wody

1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

1 – 3 łyżki miodu lub syropu klonowego

1 łyżka koncentratu pomidorowego

10 suszonych śliwek

1/4 szklanki suszonej żurawiny

10 g suszonych grzybów

4 łyżki sosu sojowego

sól i czarny pieprz

500 g boczniaków

olej

2 i 1/2 łyżki sosu sojowego

1/2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego

Przyprawy:

6 ziaren ziela angielskiego

6 liści laurowych

4 goździki

3 owoce jałowca

1 łyżeczka kminku

1 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

1 1/2 łyżeczki papryki wędzonej

1 1/2 łyżeczki papryki ostrej

1 łyżeczka cząbru

1 łyżeczka majeranku

1/2 łyżeczki tymianku

1/2 łyżeczki ziaren kolendry

1/2 łyżeczki ziaren gorczycy

IMG_2083

Przygotowanie:

  • Cebulę kroję w grubą kostkę, kiszoną kapustę odciskam z nadmiaru soku i siekam na mniejsze kawałki. Na dnie bardzo dużego garnka rozgrzewam dużo oleju, dodaję cebulę i smażę przez 1 minutę. Następnie dodaję wszystkie przyprawy i smażę jeszcze 2 – 3 minuty.
  • Do podsmażonej cebulki dodaję kiszoną kapustę, wodę oraz sól i gotuję wszystko pod przykryciem przez 45 minut.
  • W międzyczasie suchą soczewicę gotuję w lekko osolonym wrzątku, białą kapustę siekam, a jabłko w skórce ścieram na tarce.
  • Ugotowaną soczewicę odcedzam. Kiedy kiszona kapusta lekko zmięknie dodaję posiekaną kapustę, starte jabłko i wszystkie pozostałe składniki. Dokładnie mieszam, przykrywam i gotuję przez 4 godziny na najmniejszym ogniu, mieszając co godzinę.
  • Przed podaniem bigosu przygotowuję boczniaki: grzyby kroję w grube paski wzdłuż blaszek, na dnie największej patelni rozgrzewam olej i kiedy będzie bardzo gorący, dodaję grzyby i nie mieszam ich! Czekam 1 – 2 minuty i dopiero wtedy mieszam, ponownie mieszam po kolejnych 2 minutach.
  • Gdy grzyby będą złote wlewam sos sojowy, miód i intensywnie mieszając odparowuję płyn. Boczniaki przekładam na papierowy ręcznik żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  • Na koniec bigos doprawiam solą i pieprzem, w razie potrzeby dodaję więcej miodu lub innego słodzika. Dodaję boczniaki, mieszam i podaję z chlebem lub z ziemniakami. Najlepszy jest następnego dnia.IMG_2101