Święta już od dawna nie są dla mnie tym, czym były za czasów, gdy byłam dzieckiem. Owszem, doceniam fakt, że spędzam je z rodziną, że wspominamy nasze fajne chwile, oglądamy albumy ze zdjęciami, smakujemy pyszne potrawy i jest po prostu ciepło i przytulnie. Niestety, melancholia dopada mnie mimo wszystko i nieco tłumi radość.
Jak co roku, staram się zgnieść w zarodku zielonego Grincha i robię wszystko, by się nie poddać tak łatwo: piekę pierniczki, włączam świątecznego Michaela Buble, oglądam „The Holiday”, pakuję prezenty, ozdabiam światełkami stroik i eksperymentuję z potrawami 🙂
Dziś dzielę się z Wami jednym z takich eksperymentów: bigosem z boczniakami, według przepisu z Jadłonomi (klik). Nie ma w nim mięsa, czego jakoś specjalnie nie odczułam jedząc go. Jest za to mnóstwo smaku, aromatu i świątecznej atmosfery. Jeśli ktoś uważa, że bigos bez mięsa to nie bigos, niech przyjmie zatem, że jest to przepis na pyszną kapustę z boczniakami 😉
Wesołych i rodzinnych Świąt Wam życzę Drodzy Czytelnicy 🙂
Bigos z boczniakami i zieloną soczewicą (kapusta z boczniakami i zieloną soczewicą)
Uwagi:
- Kupcie dobrą kapustę kiszoną, bez niepotrzebnych „polepszaczy” i niech to nie będzie kapusta „kwaszona”.
- Do gotowania wybierzcie największy garnek o grubym dnie (będzie łatwiej mieszać i nic się nie przypali).
- Nie należy zmniejszać ilości oleju, bo przyprawy muszą się dokładnie usmażyć w oleju z cebulką.
- Wino można zastąpić cydrem, brandy lub żubrówką.
- Żeby dobrze przygotować boczniaki, trzeba trzymać się ściśle przepisu.
Składniki:
1 cebula
4 – 6 łyżek oleju
1 kilogram kiszonej kapusty
2 szklanki wody
1 łyżka soli
1/2 szklanki zielonej soczewicy, suchej
1 kilogram białej kapusty
1 kwaśne jabłko
1 szklanka wody
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1 – 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
10 suszonych śliwek
1/4 szklanki suszonej żurawiny
10 g suszonych grzybów
4 łyżki sosu sojowego
sól i czarny pieprz
500 g boczniaków
olej
2 i 1/2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
Przyprawy:
6 ziaren ziela angielskiego
6 liści laurowych
4 goździki
3 owoce jałowca
1 łyżeczka kminku
1 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1 1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
Przygotowanie:
- Cebulę kroję w grubą kostkę, kiszoną kapustę odciskam z nadmiaru soku i siekam na mniejsze kawałki. Na dnie bardzo dużego garnka rozgrzewam dużo oleju, dodaję cebulę i smażę przez 1 minutę. Następnie dodaję wszystkie przyprawy i smażę jeszcze 2 – 3 minuty.
- Do podsmażonej cebulki dodaję kiszoną kapustę, wodę oraz sól i gotuję wszystko pod przykryciem przez 45 minut.
- W międzyczasie suchą soczewicę gotuję w lekko osolonym wrzątku, białą kapustę siekam, a jabłko w skórce ścieram na tarce.
- Ugotowaną soczewicę odcedzam. Kiedy kiszona kapusta lekko zmięknie dodaję posiekaną kapustę, starte jabłko i wszystkie pozostałe składniki. Dokładnie mieszam, przykrywam i gotuję przez 4 godziny na najmniejszym ogniu, mieszając co godzinę.
- Przed podaniem bigosu przygotowuję boczniaki: grzyby kroję w grube paski wzdłuż blaszek, na dnie największej patelni rozgrzewam olej i kiedy będzie bardzo gorący, dodaję grzyby i nie mieszam ich! Czekam 1 – 2 minuty i dopiero wtedy mieszam, ponownie mieszam po kolejnych 2 minutach.
- Gdy grzyby będą złote wlewam sos sojowy, miód i intensywnie mieszając odparowuję płyn. Boczniaki przekładam na papierowy ręcznik żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Na koniec bigos doprawiam solą i pieprzem, w razie potrzeby dodaję więcej miodu lub innego słodzika. Dodaję boczniaki, mieszam i podaję z chlebem lub z ziemniakami. Najlepszy jest następnego dnia.